Museum värda att besöka i Sverige

Vad är ett museum?

Vasa Museet
Foto: Holger Ellgaard – Vasa Museet

Jo, vad är ett museum? Är du ganska ung är det en förståelig fråga men från 12 års ålder och uppåt bör man veta vad ett museum är. Det är en utställning skulle man kunna säga med en viss inriktning. Ett museum är oftast något som ställer ut något gammaldags men det behöver det inte alltid vara. Du kan på de flesta ställena få en guidad visning runt om i byggnaden där du får en förklaring vad det det är som ställs ut, dess historia och vad den används till idag om det är ett sådant objekt. De flesta museum har också även ett café eller matsal beroende på hur stort det är och vilka typ av personer som brukar åka dit. De flesta målgrupperna som går på museum är pensionärer och barn. Då menas det inte med barn som åker dit på sin fritid för det är inte jätte många barn som faktiskt gillar museum, utan skolor, dagis och förskolor brukar åka dit med klasser som en dagsutflykt.

 

Vad är det roliga med att besöka ett museum?

Som du läste tidigare så är museum oftast inte något som intresserar barn så mycket om det inte är ett museum där man kan göra aktiviteter som intresserar barn. Sedan finns de medelålderspersoner men de haft oftast inte tid till att gå på museum då de oftast är fullt upp i sin karriär och jobbande samtidigt som de flesta behöver sköta om ett eller flera barn också. Men trots detta är det ändå många museum som går runt vilket betyder att de har besökare ändå. Dock får många museum bidrag från den kommunen de ligger i för att kunna gå runt. Många museum är nämligen gratis att gå in i för att allmänheten ska kunna besöka det utan att det ska kosta pengar. Det är för att locka besökare. Men faktum är att besöka ett museum är otroligt nyttigt då man lär dig mycket och det är inte så farligt när man väl är där. Givetvis är det en fördel om man är intresserad av det museet visar.

 

Tips på museum som är värda att besöka i Sverige

Här nedan kommer du få några bra tips på museum som är värda att besöka. Alla museum ligger i Sverige, de allra flesta ligger i Stockholm men några ligger på andra ställen runt om i landet. Först och främst har vi dalahästens museum som ligger i mitten av Sverige skulle man kunna säga. Där kan du se hur dalahästen tillverkas och dess bakgrund. Sedan finns sjöhistoriska museet i Stockholm där bland annat skeppet Vasa finns. Det nordiska museet är också ett tips. Sedan har vi musikmuseet som ligger i Stockholm där du kan lära dig om Sveriges musikhistoria. Det tekniska museet och  naturhistoriska museet ligger på samma plats på Gärdet i Stockholm och dit är det populärt att åka då det finns mycket att kolla på för alla åldrar. Till sist finns idrottsmuseet där de handlar om idrotterna i Sverige, dess historia.