konstnet.se

Salvador Dalí
Hem > Salvador Dalí

Salvador Dalí – konstnären

Salvador Dalí var en spansk konstnär som föddes 1904 och dog 1989, han är känd främst för sina provokativt surrealistiska och okonventionella verk och för hur han arbetade i många olika medier och genrer. Han nådde först internationell berömmelse i samband med utställningen Carnegie International Exhibition i Pittsburgh 1928. Under 1920- och 30-talen blev han framträdande i den surrealistiska konströrelsen i Paris. Under 1940-talet flydde han till USA och hade en stor kreativ period med utställningar i New York.

Dalís mest berömda konstverk

Dalís verk känns igen på deras teman som drömmar, psykologi, det undermedvetna och sexualitet. Hans tre mest berömda verk inkluderar:

  • Minnets envishet är den mest kända av Dalís målningar, föreställande smältande klockor. Den ska ha inspirerats av smältande camembert-ost. 
  • Dröm orsakad av ett bis flykt föreställer en kvinna som drömmer om tigrar hoppande ur en kungsfisk hoppande ur ett granatäpple.
  • Wilhelm Tells gåta är en målning föreställande Lenin med en gigantisk skinka, representerande André Breton och hans kontroll av surrealistgruppen.

Var finns Dalís tavlor?

Dalís verk finns utspridda på många olika konstmuseer i världen. Wilhelm Tells gåta finns på Moderna museet i Sverige, men för att få se andra behöver du åka utomlands: Minnets envishet finns exempelvis på Museum of Modern Art i New York, medan Dröm orsakad av ett bis flykt finns i Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid.

Fotografi

Dalí arbetade inte enbart med målning, utan utmärkte sig genom att arbeta med många medier och genrer – bland dessa en lång rad surrealistiska fotografiska verk, ofta i samarbete med porträttfotografen Philippe Halsman. Bland dessa ingår den humoristiska och surrealistiska fotoboken Dalí’s Mustache, som på olika komiska sätt gestaltar Dalís välkända mustasch.

Film

Dalí var sedan barndomen mycket intresserad av film och de möjligheter som mediet erbjöd, och arbetade med flera filmskapare med projekt. Många av dessa blev aldrig fullbordade, men bland kända fullbordade verk ingår kortfilmen Den andalusiska hunden, långfilmen Guldåldern, och en drömsekvens för Alfred Hitchcocks thriller Trollbunden. Liksom hans målningar och fotografier präglades hans verk inom film av drömlik surrealism.

Skulptur

Dalí fascinerades av de möjligheter som tre dimensioner erbjöd, och arbetade därmed också mycket med surrealism inom skulpturer som leker med perspektiv. En av hans mest kända skulpturer är en tolkning av Venus från Milo, där Venus har inmonterade byrålådor i kroppen. Han har även låtit andra skulptörer ta fram skulpturer baserade på många motiv från hans målningar.

Surrealismen, dadaism och kubism

Dalí är främst känd för sin verksamhet inom surrealismen och sin medverkan i surrealismrörelsen i Paris, men har också varit verksam inom andra närliggande stilar. Redan sedan barndomen var han intresserad av kubism och hur stilen abstrakt analyserar och bryter ner verkligheten. Han var också ett stort namn inom dadaism, vars brott mot konventionella kulturella och konstnärliga idéer resonerade väl med honom.