konstnet.se

Fotokonst
Hem > Fotokonst

Fotokonst

Fotokonst är fotografi som ett kreativt uttryck – till skillnad från den vardagligare dokumenterande eller representerande fotografin, även om de två ibland överlappar varandra. Genren är relativt ny jämfört med andra konstformer som målning och skulptering och respekterades till att börja med inte som en konstform, men har sedan dess vuxit i popularitet och anseende. Framför allt sedan mitten på 1900-talet och ännu mer sedan tryckteknologin förbättrades under 1980-talet och möjliggjorde större produktion av fotokonstböcker.

Kända fotokonstnärer

Några stora fotokonstnärer är:

  • Agneta Ekman, som med sina dubbelexponeringar skildrade folksagor med en ton av mystik.
  • Robert Mapplethorpe, som med porträttbilder skildrade HBTQ- och BDSM-världen i New York på 1980-talet.
  • Cindy Sherman, som är känd för sina film noir-inspirerade bilder och för sitt kostymskapande inför dessa.
  • Arthur Tress, som är känd för sina människocentrerade bilder skildrande surrealistiska och evokativa scener.
  • Ralph Eugene Meatyard, som ofta använde masker och rekvisita i en vardaglig miljö för att uppnå en kuslig kontrast.

Svartvit fotokonst

Svartvit fotokonst sprang ursprungligen från tekniska begränsningar: det var helt enkelt så foton såg ut före färgkameran. Den har fortfarande behållit sin ställning genom att den på ett annat sätt än färgfotografi betonar ljus, skugga, kontrast och stilfullhet, och ger bilden en starkare känsla av enhetlighet – även om färgfoto så klart också har en stark ställning i konstvärlden.

Köpa fotokonst

Fotokonst är mycket populärt att dekorera sitt hem med, och det finns många olika motiv att välja på – såväl de mysiga och lätta att ta till sig som de mer intressanta, spännande och utmanande. Här finns tre tips på bra webbutiker där du kan beställa fotokonst:

Sälja fotokonst

Är du själv fotokonstnär – eller har du fotografiska konstverk i din ägo som du vill sälja? Här finner du några bra ställen på internet där du kan sälja dina verk:

  • Printler, där du kan sälja fotokonst samt andra visuella konstverk.
  • Posterlounge, för fotokonst och andra visuella medier.
  • Tradera, både för egna och andras verk, med möjlighet till auktion.

Titta på fotokonst

Är du intresserad av att se fotokonst personligen? Det finns bra utställningar med fotografisk konst på museer både i Sverige och internationellt.

Sverige:

 

Internationellt: