konstnet.se

Konst på galleri
Hem > Konst på galleri

Konst på galleri

På ett konstgalleri hittar du vanligtvis konst till salu, men ordet ”galleri” används även för att beteckna en samling konst som inte nödvändigtvis är till salu – se till exempel Fürstenbergska galleriet, som är ett rum på Göteborgs konstmuseum. Om du vill köpa konst eller se på samtida konst av aktuella konstnärer är det ett galleri du ska leta efter. Här tipsar vi om var du hittar konstgallerier i Stockholm och Göteborg.

Konstgalleri i Stockholm

Åmells – skandinavisk konst

Åmells är den äldsta verksamma konsthandeln i Sverige, och är världsledande på skandinavisk konst från 1700-talet och framåt. Sedan många år tillbaka har konsthandeln ett konstgalleri i Stockholm, på Birger Jarlsgatan, där man på två våningar visar och säljer verk ur sina samlingar. Åmells är en riktig institution och en del av svensk konsthistoria. Ett galleri väl värt ett besök!

Galleri Kontrast – Pressfotografier

På Hornsgatan 8 ligger Galleri Kontrast, som ägs av Pressfotografernas klubb. Här visas årligen utställningarna ”Årets bild” och Nordens Fotoskolas slututställning. I över 25 år har Kontrast förmedlat fotografier av många välkända fotografer. Kolla in Kontrasts aktuella utställningar för att planera in ett besök när du är i huvudstaden.

WAY – nytt och modernt

WAY är ett relativt nyöppnat konstgalleri i Stockholm, som på Upplandsgatan 57 ställer ut och säljer verk av ”rising artists and creators”. Hos WAY är tilltalet ungdomligt och modernt, och de tre grundarna har bakrunder inom mode, marknadsföring och musik. Besök WAY om du är intresserad av konst av ”kreatörer med olika bakgrund, uttryck och hantverk”, som är i ropet just nu!

Konstgalleri i Göteborg

Galleri Backlund

Backlund är ett av stadens större gallerier och ligger på Karl Gustavsgatan 13. Här hittar du alltid ett stort utbud av både kända och förbisedda konstnärer till salu. Galleri Backlund har varit verksamma sedan 2007 och har öppet alla dagar i veckan. Besök Galleri Backlund om du är nyfiken på deras utbud.

Galleri Hammarén

Pontus Hammarén har bakgrund som bland annat museichef, och öppnade Galleri Hammarén på Erik Dahlbergsgatan 14 år 2018. Här ställs mestadels måleri ut och galleriet har nära samarbete med flera av Sveriges mest välkända konstnärer, som Lars Lerin, Lena Cronqvist och Ernst Billgren.

Galleri Kim Anstensen

På Götabergsgatan, en av stadens mest galleritäta gator, ligger bland annat Galleri Anstensen sedan 1992. Galleriet samarbetar med många konstnärer från hela världen, med olika uttryck och tekniker. Galleriet huserar i mysiga lokaler under markplan och är väl värt ett besök om du vill upptäcka något nytt!

Starta eget konstgalleri

Gör du egen konst, eller är du bara konstintresserad och tror att du skulle kunna driva ett eget konstgalleri? Att öppna ett konstgalleri kan låta som en kul idé, men var medveten om att det innebär mycket arbete och kunskap. Du kan läsa mer om vad det innebär att driva ett eget konstgalleri hos Galleriförbundet, ett förbund som samlar svenska konstgallerier för att främja deras verksamhet och roll på konstscenen.

Konstgalleri eller museum

Om du vill se klassiska och kanoniserade verk, eller många verk inom en viss genre, och inte är intresserad av att köpa konst själv – då är kanske ett konstmuseum vad du letar efter. De flesta svenska städer har någon typ av konstmuseum, ofta med internationella konstnärer och välkända verk.