Om konstnären Salvador Dalí

Vem är konstnären Salvador Dalí?

Som du kanske hör på namnet så är Salvador Dalí inte ett typiskt svenskt namn vilket det då är ganska enkelt att dra slutsatsen att han inte kommer från Sverige. Faktum är att Salvador Dalí kommer ifrån Spanien. Han är född år 1904 den 11 maj i en liten stad vid namn Figueres som ligger i Katalonien i Spanien som sagt. Salvador Dalí blev 84 år gammal och dog den 23 januari år 1989. Det som gör det lite speciellt med hans födelse och bortgång är att han dog och föddes på samma plats, det vill säga i Figueres. Salvador Dalí har under sina 84 år haft två fruar vid namn Amanda Lear och Gala Dalí.

 

Vad är Salvador Dalí känd för?

På titeln står det att Salvador Dalí är en konstnär. Dock finns det flera typer av konstnärer då konst i sig är en väldigt bred kategori. Det finns många konstnärer som gör helt olika säger och hade inte kunnat göra något som motsvarar det den andra gör. Men när man tänker på en konstnär eller konst i sig så tänker de allra flesta på tavlor och måleri trots att det finns andra kategorier som skulptur och fotografi. Men faktum är att han är känd för sina målerier. Salvador Dalí har en utbildning som inte är en av de vanligare. Han har nämligen gått på Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Som du läste tidigare var Salvador Dalí en bildkonstnär som sägs vara surrealistiskt. Han är en katalansk spanjor. Det Salvador Dalí är mest känd för är hans bisarra, absurda och drömska målningar som han har gjort. Hans tavlor är influerade av bland annat Freuds teorier men även om renässansmåleri vilket är en viss typ av måleri. Salvador Dalís mest kända verk heter Minnets envishet och den blev klar år 1931, och då var han endast 27 år gammal vilket säger att han va en talang i tidig ålder. Statistik visar att de flesta konstnärer som blir kända på sina målningar blir inte kända förrän de är i hög ålder. Det innebär att de oftast är som mest kända när de har gått bort men det gällde inte Salvador Dalí. Dock är det som med de flesta konstnärer att de blir ännu större när de har gått bort och det blev även Salvador Dalí, men han fick ändå en chans att uppleva sitt kändisskap.

 

Inte bara måleri

Salvador Dalí var inte endast inriktad på att måla och göra tavlor, utan han var även inne i filmbranschen och vände skulle man kunna säga. Rättare sagt var han en praktikant på en film. Dock gällde det inte endast film utan det var även skulptur, fotografi och text. Det är ganska vanligt att en konstnär inte håller sig till en enda typ av konst. Dock är det inte så vanligt att en konstnär är känd på flera olika kategorier utan en konstnär brukar oftast endast ha en sak som den är känd för.